Hoe overleef je de feestdagen? 10 tips om op een gezonde manier de feestdagen door te komen

De feestdagen staan voor de deur met veel gezelligheid en…. lekker eten. Voor veel mensen betekenen de feestdagen naast gezelligheid, met familie en vrienden samen zijn, ook veel én lekker eten. De eerste pepernoten liggen al vanaf september in de winkels. Als je de supermarkt binnenloopt, word je overspoeld met pepernoten in duizend-en-1 smaken, banketstaven en chocolade letters. Op ieder dorpsplein staat inmiddels een oliebollen kraam, en op veel bedrijven worden er kerstborrels georganiseerd. Hartstikke leuk, maar ook een uitdaging voor iedereen die op zijn/haar gewicht wil letten en gezonder wil leven: hoe overleef je de feestdagen? Hoe zorg je ervoor dat er niet teveel ongewenste kilo’s bijkomen in december? Hieronder vind je 10 tips om op een gezonde manier de feestdagen door te komen. 

Kerstdiner afvallen
  • Maak een plan: bedenk vantevoren hoe je wilt genieten van de feestdagen: gooi je alle remmen los en neem je de extra kilo’s in januari voor lief? Wil je doorgaan met afvallen en streng zijn voor je zelf? Of wil je liever op gewicht blijven én genieten van het eten? Stem je eetpatroon en activiteiten hierop af.

  • Probeer zoveel mogelijk je structuur vast te houden: 3 hoofdmaaltijden en maximaal 3 tussendoortjes. Heb je een uitgebreide kerstbrunch gepland? kies dan voor een licht ontbijt zoals een schaaltje yoghurt of kwark. Verwacht je een uitgebreid diner? Ga geen maaltijden overslaan. Dit voorkomt namelijk dat je met honger aan het diner begint en je gaat ‘overeten’.

  • Beweeg genoeg: Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk om tijd vrij te maken voor beweging. Plan bijvoorbeeld beweegmomenten in de agenda. Bedenk alternatieven als de sportschool dicht is. Bijvoorbeeld een boswandeling met de familie of een speurtocht. Plan juist voor of na de feestdagen extra beweegmomenten in.
  • Beperk het eten van een specifieke feestlekkernij alleen tot die speciale feestdag: pepernoten en chocolade letters alleen op 5 december, oliebollen alleen op oudejaarsdag, kerststol alleen tijdens de kerstdagen etc.

  • Eet alleen wat je echt wilt eten: geniet maar houdt de porties klein. Wees een ‘eetsnob’, kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Vraag je zelf: is dit een 8 waard of meer?
  • Houd de regie zelf: kook zelf (een deel van) het menu, en bepaal wat er wordt gegeten. Zo kun je ook ‘eetwissels’ toepassen die minder calorierijk zijn: Roomijs kun je vervangen door sorbertijs, of friet vervangen door zoete aardappelfriet uit de oven.

  • Kies voor groente en fruit: Als je gaat gourmetten: probeer het stokbrood, de huzarensalade en sausjes zoveel mogelijk te laten staan. Kies liever voor een gezonde ‘groene’ salade. Je kunt ook gezellig gourmetten met een stukje kalkoen of kipfilet, een stukje zalm of mager rundvlees zoals rosbief. En vergeet niet groenten zoals champignons of courgette blokjes. Tijdens het kerstdiner kun je je bord zo veel mogelijk vullen met groenten.

  • Drink verstandig: let op met alcohol. Cocktails en likeurs bevatten meer suikers en calorieën dan bijvoorbeeld champagne of droge witte wijn. Zet een waterkaraf op tafel en drink voor elk wijntje ook een glas water.

  • Voorkom snaaien: zet geen schalen met lekkernijen in het huis. Geef restjes weg of vries het in. Zo kom je niet in de verleiding om van de kerstdagen, een kerstweek of kerstmaand te maken.

  • En het belangrijkste: geniet van het eten!! Accepteer je zwakke momenten. Voorkom ”alles of niets” denken. Heb je meer gegeten dan de bedoeling was? Probeer na de feestdagen weer je normale structuur op te pakken in plaats van te denken dat ”het nu toch allemaal niets meer uitmaakt”. Als je de balans weet te vinden, begin je het nieuwe jaar ook fit en gezond!
Op gewicht blijven bij het kerstdiner - leefstijlcoaching