Verandering, wat is dat eigenlijk?
Toen ik in 2020 mijn baan op wou zeggen om het roer om te gooien en aan de slag te gaan als Leefstijlcoach waren er veel mensen die aan mij vroegen of dat nou wel zo slim was om te doen. Al hoewel er voor mij geen twijfel mogelijk was dat dit de juiste keuze zou zijn had ik toch wat gemengde gevoelens over het idee om een nieuw avontuur aan te gaan.
De verandering
Mensen zijn gewoontedieren. Het liefst blijven we in onze comfortzone, waarbij het leven lekker voorspelbaar is. En ook al ben je niet altijd tevreden, het geeft rust om dingen op de automatische piloot te doen. Dat is jammer, want als je buiten je comfortzone stapt, ga je andere dingen ervaren en ontwikkelen. Er ontstaan nieuwe verbindingen in je hoofd, waardoor je op een andere manier gaat denken, voelen en gedragen. Je ontwikkelt dus je hersenen en daardoor ontwikkel je jezelf.
Verandering is lastig als je niet de juiste aanpak kiest. 95% van ons gedrag is automatisch, dus onbewust. Het kost inspanning en energie om na te denken over zaken die normaalgesproken vanzelf gaan. Veranderen betekent ook onzekerheid: je bent niet meer zeker van de uitkomst. Tijdens mijn leven heb ik ervaren dat je soms risico’s moet nemen. Risico’s bij grote veranderingen zoals een nieuwe baan, studie, of woonplaats. Maar ook bij kleinere veranderingen zoals minder vlees eten, iedere dag minimaal 30 minuten wandelen, of een yogales volgen. Verandering betekent accepteren dat er een kans bestaat dat het niet goed afloopt.
Maar als je het nooit probeert maak je inderdaad geen fouten, maar dan zul je ook nooit komen bij datgene wat je diep van binnen eigenlijk wilt.
Vrijwel elk mens ervaart van nature weerstand als zij iets willen veranderen, zoals leefstijl. dit wordt dan als onprettig ervaren waardoor er een kans is dat je terug valt in je oude gewoontes. Wat zijn de factoren die invloed hebben op het slagen van gedragsverandering?
- De wil om te veranderen; wil je zelf je leefstijl veranderen of ‘moet’ je dit van iemand anders?
- Je zelfbeeld; ligt je doelgedrag ‘gezonder leven’ in lijn met je zelfbeeld als ‘Bourgondiër’?
- Emoties; Vind je het leuk om met je leefstijl aan de slag te gaan of baal je ervan?
- Sociale omgeving; word je gesteund door de mensen om je heen zoals familie en vrienden?
- Fysieke omgeving; nodigt je omgeving uit tot beweging?
- Kunnen; iets kunnen is afhankelijk van middelen en de situatie (financieen, tijd)
- De kennis over datgeen wat je wil veranderen; weet je wat gezonde voeding is?
Kleine stapjes
Een verandering in leefstijl wordt vaak gezien als een enorme berg, je kan door de bomen het bos niet zien en hierdoor maak je geen stappen meer. Ik als coach help de mensen daarom inzien dat het de kleine stapjes zijn, die uiteindelijk het grote resultaat creëren.
Voel je vrij een gratis gesprek aan te vragen en zet zo ook jóuw eerste stap.