Wilskracht! of toch iets anders?

Vroeger was ik een externe eter, het was voor mij moeilijk om op het moment dat er iets lekkers op tafel stond niet toe te geven aan de verleiding. Er was een gebrek aan discipline en dit was dan ook de reden dat ik niet kon afvallen, althans dat dacht ik.

 

Veel mensen horen dit namelijk vaak: je hebt geen discipline, je moet gewoon sterk zijn, je wilt het niet graag genoeg… Als het op deze manier wordt gebracht lijkt het inderdaad een hele opgave om verantwoord te eten gedurende de dag.

Verleidingen

Het is nou eenmaal erg verleidelijk om toe te geven aan de heerlijke geuren en smaken van lekkernijen, ze zijn overal te vinden: in de supermarkt, de restaurants, de scholen maar ook op de verjaardagen en zelfs in de sportschool. Voor mij was het vaker wel toegeven dan er vanaf zien.

 

Vandaag kom ik weer dezelfde lekkernijen tegen maar is het juist tegenovergesteld. Mijn wilskracht is niet veel groter geworden, dus vroeg ik mijzelf af: hoe kan het dat het nu vele malen makkelijker is dan voorheen om diezelfde lekkernijen te weerstaan?

Gezonde lekkernij

Zelfbeheersing

Het draait veel om zelfbeheersing, wanneer iemand over zelfbeheersing beschikt haalt diegene vaak plezier uit dingen doen die andere moeilijk vinden, zoals een gezond leefstijl. De achterliggende gedachte is dat je dingen die je wilt veel beter doet dan dingen die je moet.

 

Er is dan ook een verschil in focussen op wat je wel moet doen, gezonde voeding, in plaats van focussen op datgeen wat je nou juist moet vermijden, al die lekkernijen.

Door mijn veranderende opvatting over eten haal ik nu meer plezier uit verantwoorde voeding en ervaar ik minder moeite om het ongezonde te laten staan.

Strategie

Mijn omgeving is nu zo ingericht dat er veel minder gevraagd wordt van mijn wilskracht. In de keuken staan alleen gezonde dingen in het zicht en in de supermarkt haal ik geen verleidingen die toch ‘’voor een ander’’ zijn.

 

Ook heeft het aanleren van bepaalde gewoontes hulp geboden: ik ga niet meer met een hongerig gevoel boodschappen doen, zorg op verjaardagen voor een gezond alternatief en ben onderweg altijd voorzien van een zelfgemaakte snack.

Kortom lag het aan mijn strategie en niet aan mijn wilskracht, wil jij nou ook aan de slag met jouw strategie? Voel je vrij om een gratis gesprek aan te vragen met mij waarin we samen opzoek gaan naar de juiste manier.